11 Mart 2013 Pazartesi

Teknolojinin Ötesi 3

İyi ve kötünün, güzelle çirkinin, doğru ile yanlışın, faydalı ile zararlının sınırları Vahiyle çizilmiştir. (72)
***
Gelecek nesiller, modern çağların en büyük zalimi olarak Batılıları göreceklerdir. (Toynbee) (76)
***
Yüksek öğrenim yapanların önemli bir kısmı ikinci bir dil bilmiyor. Bırakınız yabancı dili, Türkçe'yi bile eski ve yeni kelimeleriyle birlikte doğru dürüst kullanamıyor. Böylesine çorak bir ortamda sağlıklı bir kültür ve düşünce patlamasının olmasını elbette bekleyemeyiz. (80)
***
Sezai Karakoç, konuşmalarında, "yetkin bir müslüman Arapça ve Farsça yanında iki tane de Batı dili bilmeli", derdi. (80)
***
Olanak, koşul ve olasılık derseniz, Batı'nın, toplumcu ve planlı ekonomi yanlısı oluyorsunuz. İmkan, şart ve ihtimal derseniz bireyci ve pazar ekonomisi taraftarı oluyorsunuz. İnsanın inandığı ve bağlandığı değer sistemini savunmak ve belirlemek işte bu kadar basit. (81)
***
Dil uzmanları doğru söylüyorlar. Gerçekten insanlar bildikleri kavramlar ve kelimeler kadar düşünebiliyor. kelime ve kavram bilgimizin sınırları aynı zamanda idrakimizin de sınırlarını gösteriyor. (81)
***
Kitle üretiminin yasaları edebiyat çalışmaları için de geçerlidir. Edebiyat eserinin derinliği, ele aldığı insanın ruh fırtınaları, açmazları, çözümsüz çatışmaları ve üzerine gittiği konular değil; okuyucularının sayısı, baskı adedi, anlatılanları basitliği ve kitle insanının anlayabileceği bir biçimde sıradanlığı önemlidir. (96)
***
Dinden böylesine uzaklaşmanın sonucu öyle bir insan tipi ortaya çıktı ki, onun için her türlü ahlakdışı eylem yaşanan hayatın ta kendisi oldu. Eski Yunan ve Roma'daki ahlaki çözülme yalnızca onların kendi toplumlarını yıkmıştı. Oysa bugün, Batı hayat tarzı ile gelen ahlaki yozlaşma, kitle haberleşme ve ulaşım araçlarıyla dünya ölçüsünde yaygınlaşıyor. Derinlikten yoksun, tek hedefi, ele geçenin çoğaltılması olan tiplerin anlatıldığı edebiyatla beslenen televizyon, sinema ve benzeri kitle iletişim araçları tüm dünyayı yönlendirir bir konuma geldi. (101)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...