2 Haziran 2013 Pazar

Nebevi Bir Vasıf: SABIR!

Bakın! Kur'an, peygamberlerin hepsi için ne diyor:
كُلٌّ مِّنَ الصَّابِرِينَ (Hepsi de sıkıntıya karşı direnen kimselerdi) -Enbiya:85-
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Analiz:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Peygamberlerin bu özelliği ne kadar da hayatla iç içe... Bu özelliği taşıyanlar sosyal insanlardır. Hayatla iç içe olanlar sıkıntılara duçar olurlar. Ve buz özellik bu durumdan neş'et eder. Kuran'ın örnek verdiği insanlar gerçek insanlardır. Hayal üstü varlıklar değildir. Sabrı kuşanmak, bir peygamberi duruştur. Kur'an hayatın sıkıntılarına karşı sabrı kuşananları bize örnek vererek ayakta durmamızı bize öğütlüyor. Modern yıkım çağının insanları bu özellikten yoksunlar. Nebevi bir vasıf olan sabrı kuşanmak, hayata tutunabilmenin güçlü bir adımıdır. Ayetinde devamında ise sabrın sonunda rahmetin olduğu dile getiriliyor.. Ve onların salih kimseler oldukları söyleniyor. Dikkat ediyor musunuz, Kur'an'ın peygamberleri nitelemeleri ne kadar gerçekçi. Yani yaşayan hareket adamlarının vasıfları bunlar. Öyle entellektüel duruş sahibi değiller. Yani bilgi deposu. Hayır, hayatla iç içe olan bu rehberler, Allah tarafından taltif olunan be kendilerin görev verilen kimselerdir. Kur'an'ın rehber olarak bize gösterdiği insanlar hayatta var olan insanlardır. Fildişi kulelerde yaşayanlar değiller. Hayatın gerçek algılamasına sebeb vasıflar bunlardır işte. Kur'an bize bu dersi veriyor. Rehberler sabredenlerdir. Sabır hayatın her alanını kuşatan bir erdemdir. Nebiler bunu başarmışlardır. 
Şunu da unutmamalıyız ki, rahmet sabrın çocuğudur. Sabrın arkasındadır ama görünmez. Sabır kuşanıldığında beraberinde rahmet vardır ve tecelli edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...