25 Haziran 2019 Salı

Tevhidi Anlamlı Kılacak Olan Şey Halkın İradesine Saygı Göstermektir.

TEVHİDİ ANLAMLI KILACAK OLAN ŞEY, HALKIN İRADESİNİN KORUNMASIDIR.

İRADESİNE (tercihini kabul etmesek de) SAYGI DUYULMAYAN HALKA TEVHİDİ NASIL ANLATACAĞIZ?!

Mursi ve Erdoğan darbelere direnmenin örnekliğini sergilediler.
Darbeler, evvela halkın iradesine yöneliktir. Önce bunu görelim. Halkın iradesini küçümseyip değersiz görüp güzelim Tevhid'i sadece kavramsal darlığa boğan kardeşlerimiz şunu çok ama çok iyi bilmeliler ki, Tevhid ve Nübüvvet ancak ve ancak halkların iradelerinin baskı altına alınmadığı zamanlarda kendini ortaya koyar veya iradeye dayalı iman Tevhidi anlamlı kılar. Yani size düşen şey halkın başını Allah'ın huzurunda eğdirmek değildir, iradelerini özgürce ortaya koymalarını sağlayarak Tevhide ulaşmalarına vesile olmaktır.. Siz, Tevhid'i baskı ortamları oluşturarak mı ikame edeceksiniz?! Eğer bu soruya "Hayır" cevabı verececekseniz, o halde lütfen ama lütfen önce halkın iradesine sahip çıkın. Halkın iradesi ilahi bir vergidir, velev ki yanlış yönde kullansa da. Halkın iradesi olmasa tevhidin de tadı olmaz. Ezbere ve kavramsal kalıplara hapsetmeyin tevhidi. Tevhidi yaşama dökmeye çalıştığınız zaman göreceğiniz ve ihtiyaç duyacağınız ilk şey halkın iradesinin özgür olması gerektiği olacaktır. Bunu aklınızın ucundan çıkarmayın.
*

Bunu dedikten sonra şunu tartışabiliriz: Halkın iradesini yansıtacak olan şey nedir? Seçim sistemi yeterli midir? Demokrasi denilen kavram ve siyasal sistem yeterli midir? Demokrasi kavramı batıdan ithal edilirken batının hegemonyasını içinde barındırıyor mu? Demokrasi öncesi saltanat dönemlerinde halkın iradesi özgür müydü? Bugünki batı tandanslı demokrasi kavramında halklar iradelerini saltanata oranla özgürce yansıtabiliyorlar mı?

Demokrasi ve  halkın iradesi zemininde eğitimin yeri ve önemi nedir? Eskiden halk reaya idi doğru ama şimdi de güç sahiplerinin algı operasyonlarının kurbanı olarak iradelerine ket vurulmuyor mu eksik ve yanıltıcı bilgilerle.

Bunları tartışalım. Demokrasi bu anlamda eksik ve yetersiz olabilir ve bizler aynı anda hem tevhidi hem de halkın iradesini savunabiliriz. Daha güçlü şura temelli zeminler oluşturalım. Bunu da konuşalım..
*
Ama ne olur, halkın iradesini önemseyelim, hatta tevhidin ilk şartı sayalım, hatta onu korumada biz öncü olalım, ama gerçek anlamda önemseyelim. İrade olmayınca imanın bir anlamı olmadığını bilelim...
*
Benim görüşüm şu yönde. Halkın siyasal iradesi olan seçim sistemi son derece anlamlı ve önemli. Ancak ideolojik rejimlerin sistemi bu iradeye ket vuruyor. Küresel batı hegemonyası halkın iradesini yeri gelince zorla, darbelerle yeri gelince medyatik algı operasyonları ile ket vuruyor. Kısacası bugünkü küresel sistemde halkın iradesi emniyette değildir.

Bize düşen ise ezbere, bodoslama, kuru bir üslupla tevhidi ortaya koyma değil yaşamın içinde iradeye önem vererek ve eğitim yolu ile tevhidin önemi ve güzelliği ortaya konulmalıdır. Ha bu arada müslümanlar kendi aralarında tevhidi bir şuurla birlik kuramadıkları için tevhide ihanet ediyorlar. Getto yapılar (mezhepçilik ve ırkçılık) ile kötü örneklik sergiledikleri için havanda su dövülmektedir. 

Sözün özü, vardığımız nokta: KENDİMİZİ DÜZELTELİM, kendimize yoğunlaşalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...