18 Aralık 2023 Pazartesi

Bireysel Dindarlık Yeterli Mi?

 Bireysel dindarlık, liberal dindarlık dini salt vicdana göre yaşamak ister. Dolayısıyla Kitap ve Sünnete gerek duymaz, duymak istemez vs. Oysa Kitap ve Sünnet vicdanı yadsımaz, hariç tutmaz halbuki, ancak onu kapsar. 

O halde Allah, "Kitap ve Elçi'yi(sünneti) boşuna mı gönderdi?" sorusu akla gelir. Yahut onca sayfa kitaba ne gerek vardı? Sadece 2-3 sayfalık "on emir" tarzı bir liste olsa yetmez miydi? Ya da elçi'nin örnekliğini övmenin ne manası vardı?

Dine ve onun maksadına ulaşmak demek, özü bulup kabuğu atmak demek değildir. Unutmayalım ki, kabuk öz'ü korur. Dinin kendi kabuğunu terkeden, ister istemez ona bir kabuk bulmak zorunda kalır ve bir zaman sonra bulunan kabuk öz'ü de etkiler... 

Geçmişin problemi kabuğu abartıp özü ihmal etmek iken, galiba geleceğin problemi de öz'ü kabuksuz bırakıp korumasız hale getirmektir. Ve aynı zamanda öz-kabuk ilişkisini sistematik düşünmeyip parçalamaktır geleceğin problemi. Tabi arada oluşan boşlukları ise zamanın hakim algısı dolduracaktır.

(Deki:Rabbim ilmimi arttır).Amin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...