12 Mart 2021 Cuma

Ümmetin Marşı: İstiklal Marşı


İstiklal mücadelesini yürüten 1.meclis 12 Mart 1921'de kabul edilmiştir. Ümmet ruhuyla, İslami
değerlere haiz bu marş asla ve asla 1 tane ulus'a ithaf edilmemiştir. Ve asla ulus mantığı ile yazılmamıştır. Döneceksek tekrar o ruha dönmeliyiz. Bu ülkenin gerçek zemini 1. Meclisteki zemindir.

*
İstiklal Marşı kurucu marştır. Bu marş, bu ülkenin kurucu unsurunun kodlarını ele veriyor. Müslümanlar olarak bu ruhun yeniden canlanması taraftarıyız.
Okurken bu ruhla okuyoruz. Asla etnik olarak sadece bir ırkın (türk) marşı olarak görmüyoruz. Buna inanmayan baştan sona Safahat'ı anlayarak okusun ve Mehmet Akif'in hayatını öğrensin.
*
Günümüzde milliyetçi hastaları gördükçe islami şuurun, islami dünya görüşünün önemini daha iyi anlıyorum. Müslümanların çoğunlukta olduğu devletler katı milliyetçiliği bırakıp, ümmet bilinci ile siyasi ilişkiler, bağlar kurmak zorundadır, buna zorlamalıyız sivil olarak.. Savrulmadan..
*
Ümmetçi ve İslamcı ruhun gerçek temsilcilerinden olan Mehmet Akif Ersoy'a Rabbimiz rahmet eylesin. Safahat baş ucu eserimiz olmalıdır.
*
Ancak bu yiğit insanın 2.meclis döneminde mecliste olmaması ve sonrasında yaşadıkları iyice araştırılırsa ülkemizin başına nelerin geldiğini anlarız. İrtica kod adıyla takip edildiğini söyleyeyim gerisini siz anlayın.
*
Günümüzde her ne kadar ulus mantığıyla ümmet coğrafyamız bölündü ise de bu sınırlar gönüllerimizde yok. Müslüman halklar olarak herkesin fıtri haklarının özgürce yaşadığı ve siyasi, askeri, ekonomik birlikteliğin İslam kardeşliği zemininde olması için imanımızla mücadeleye devam edeceğiz. Bu bizim için kulluk sorumluluğudur.
*
İstiklal Marşındaki ruh ile inşaallah ümmetin birlikteliğine yeniden kavuşuruz.

2 yorum:

  1. S.Aleykum..Mustafa hocam İstilal marşına dair yazınızı okudum..Bu hususta ümmet şuuruyla yaklaşımız gayet güzel ancak ihtiyaten şunu da belirtmek gerekir :Kendisi Bir Arnavut olan Akif,Türk milliyetçisi olmadığı gibi Arnavut milliyetçiliğide yapmamıştır.Lakin o günün 1.dünya savaşı ve savaş sonrası yıllarında baskın olan milliyetçilik ve vatan toprağı kutsanmasının daha çok vatan kutsanmasının etkisinde kalmış bir şairdir.Şair heyecanıyla aşırı övdüğü vatan toprağını gün olmuş kemalist tasallutun egemen olmasıyla terk etme gereği duymuştur.(oysaki 7. kıtada "Canı cananı bütün varımı alsında Hüda,Etmesin tek beni vatanımdan dünyada cüda") bu konuda Özellikle Tanzimatla başlayan batılılaşmayla beraber müslüman zihni,Batılı laik zihnin Fransız ihtilalıyla beraber,laik bir zihinle ürettiği bayrak ulus,vatan kavramlarının farklı düzeylerde tesirinde kaldı.Osmanlı da kimi batı hayranı,Batı yı kıble bellemiş batıcı paşalar ve düşünürler tamamen Batı gibi olmanın kurtuluş için zaruri olduğuna inanmışken ve bu uğurda mücadele ederken,Said Nursi,Derviş Vahdeti ve Akif gibi İslami hassasiyetle mücadele edenlerde, Batıya ve Batıcıların osmanlıyı Batı tipi bir toplum yapma çabalarına karşı,osmanlıyı İslam imanından ve değerlerinden kopmadan kurtarma çabasındaydılar.Ancak 1.dünya savaşının yenilgiyle neticelenmesi elde kalan toprakların galip devletler tarafından paylaşılıp işgal edilmesi durumu daha vahim bir hale getirdi, bu duygusal yıkılmış halin örnekleri Akifte çok daha fazla oldu.Çanakkale şiirinde Allah yönelik serzenişleri,Çanakkale savaşını Bedirle kıyaslamalar gibi.. Savaş sonrasında Akif ulusçuların vatanı ve bayrağı ilahlaştırması düzeyinde olmasa da şiirinde geçtiği üzere vatan toprağını ve bayrağı çok fazla yüceltişine şahit oluyoruz.Yani o da mevcut siyasal ortamdan etkilenmiştir.Evet bir gerçek olarak şunuda teslim etmek gerek:istiklal marşında Türk kelimesi geçmez millet kelimesi geçer,Akif'in "millet"den kastının da islam milleti olduğunu,Türk milleti(!!)olmadığını diğer şiirlerinden anlıyoruz.Ama şunu da görüyoruz: ikinci kıtada ki "kahraman IRKIMA bir gül ,ne bu şiddet bu celal,"mısrası ile, 10.kıtadaki "Ebediyen sana yok,IRKIMA yok izmihlal."mısralarında ki "ırk"kelimeleri Merhum Akif'in millet anlayışıyla da örtüşmüyor gibi duruyor.Selametle Kalın
    [

    YanıtlaSil
  2. Bu değerli analizleriniz bizler için fikir oldu hocam. Yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...