10 Temmuz 2021 Cumartesi

Ayasofya Üzerine

 AYASOFYA'nın tekrar cami olarak açılmasına sevindim.

AYASOFYA tarihi bir sembol. Semboller önemlidir. Üzerlerinde oynanmaya gelmez.
Ancak şunu da unutmayalım ki sembollerin asıl özgül ağırlığı taşıdıkları mana ve ruhtur. Mana ve ruh olmazsa sembol içi boş bir aldatmaca olur.
AYASOFYA demek ilk elden namaz demek. Ayasofya açılsın diyenler namazlarına riayet ediyorlar mı? Namaz demek, Allah'ın uluhiyetine boyun eğmek demek ve fahşadan uzak durmak demek. Ayasofya açılsın diyorsak buna riayet edelim ki sembol sırıtmasın.
AYASOFYA demek, Osmanlı demek ve ümmet demek. Ayasofya açılsın diyenler, ümmet hakikatini gözetiyorlar mı? Yoksa üniter ve dar ulusçuluğu mu benimsiyorlar?
Bu ve benzeri sorulara olumlu cevaplar vererek Ayasofya sembolünü güçlendirebiliriz. Aksi halde o da başörtüsü gibi değersizleştirilir.
Ayasofya'nın açılmasına sevindim. Zira kemalist zorbalık eliyle düşmana gözkırpıldı. İnşaallah Türkiye ümmet ufkuna kavuşur bu sembolün taşıdığı ruhla. Biz müslümanlar olarak kemalist zorbalığın ve dar ulusçuluğun/türkçülüğün kalıplarından kurtulmadıkça isterse 10 tane ayasofya açılsın bizce anlamı yok. Bu nedenle, Türkiye müslümanlarına sembollerin ruhlarını da ihmal etmemeleri tavsiye ediyorum. Sembol kurtuldu ise arkası da gelir inşallah.... Umutluyum...

*

Ayasofya konusunda hıristiyanları kışkırtan ifadeleri doğru bulmuyorum. Müze ucube bir şeydi. İnançlı hıristiyanlar da belki dua ve ibadet edileceği için sevinçlidir. Hatta yöneticiler belli bir yeri hıristiyanlar için de ibadet alanı yapabilir. Dini değer ve semboller kışkırtıcı tarzda sunulmamalı.
Ayasofyanın camiye çevrilmesine sevinen müslüman, hayatındaki İslam nerde? Hangi seviyede!?
Önemli olan bu. Hesapta sorulacak olan bu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...