18 Eylül 2021 Cumartesi

Mezheplere Külliyen "Şaklabanlık" İthamına Verdiğimiz Cevap

 "Kolaylık-zorluk insan içindir. Her insanın seviyesi de aynı değildir. Kimine kolay gelen bilgi ötekine zor gelebilir. Tek bunu bilseydiniz daha derin düşünürdünüz. Koskoca müktesebatı" "şaklabanlık" olarak nitelendirmezdiniz. Geçmişte yaşayanları adeta salak, aptal yerine koymazdınız. Eleştiri yapacak iseniz şayet genellemeden nokta atışı yapmalısınız.

Sizce geçmişte yaşayan müslümanlardan cennete gidecek olan var mıdır? Bu mantıkla sanki gidecek kimse yok gibi...
Kur'an merkezlilik maalesef hikmeti kaybetti. Islah ve irşad yok, tekfir ve istihza var. Bu mu yani?!
Hem sahi kolay olan Allah'ın dini hakkında Kur'an merkezli hocalar neden ihtilaf halinde. Dinin kolaylığı zorluğu değil mesele önemli olan kalbte imanın yer etmesidir. Anlama kapasitesi açısından ise herkesin aynı olmadığı apaçık bir gerçek değil mi? Kolay olsa bile zihni gelişmemiş olana zordur.
Evet, anlıyorum maksadınız hurafeleri eleştirmek ama maalesef fanatik ruhla yaklaştığınız için ıslah etme gibi bir derdiniz yok, geriye sadece dalga geçmek ve aşağılamak kalıyor. Doğru değil. Kur'an merkezli sünnet perspektifinden ilmi bir vizyonla eleştirirsiniz olur biter. Ben de mezhepçiliğe karşıyım, dogmatizme karşıyım. Kur'an merkezliliği önemsiyorum. Ama dalga geçerek değil...
Mezhepler, kapı gibi sosyolojik ve psikolojik gerçekliklerdir. Bugün de vardır. Her vakıf her cemaat bir çeşit mezheptir. İnsanların hepsi robot gibi aynı değildir, psikososyal yapıları türlü türlüdür.
Tabi ki kişi kendisinden daha iyi bilene soracak danışacaktır. Tamam körü körüne yönelmesi, başka yerlere sormaması, mezhebini din edinmesi problem. Problem çözülmek için vardır. Aşağılayarak çözülmez.
Kur'an değil mi Peygambere "bilmiyorsanız zikir ehline sorun" diyen. "Allahım sen varsın ya ne gerek var onlara" mı dedi peygamber?
Diyelim ki siz Kur'an'ı herkesten çok iyi anladınız. Ki anlamak yeterli değil, yaşamak gerek. Bu sizi daha mütevazi, daha sakin, daha muslih, daha muttaki yapması gerekmez mi? Ama sizin mezhepleri şaklabanlık olarak nitelemeniz büyük talihsizlik...
Son olarak,
Müşriği aşağılayan birine Peygamber şöyle dedi, "sen de daha dün müşriktin"...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...