28 Şubat 2024 Çarşamba

"Buzağıyı İlah Edindiniz" -Bakara 51

 "İttehheztum icle"

(Buzağıyı ilah ediniz)/2:51
Şaşırıyoruz, İsrailoğulları onca mucizeye rağmen nasıl düştüler bu duruma?
Popüler dine yenik düştüler, Yusuf as'dan sonra tahmini 400 yıl boyunca Mısır dinine maruz kaldılar. Köleleştirildikleri için Mısırlıların üstünlüğü de kalplerine sinince onların dini de genlerine işledi adeta...
Peygamber soyundan gelmelerine rağmen bilinç kayması yaşadılar. Musa peygamberin mucizelerine tanık oldukları halde tevhide yönelik dönüşleri bir kereden olamadı. Kaç defa istikamet kazası yaşadılar. (Allah'ı açıka göster, sen ve Rabbin gidin savaşın, bıktık helva ve bıldırcın yumurtasından vs)
Bize düşen ne peki? Şu an buzağıya tapmak bizim için akıl dışı ve üstenci davranıp dudak bükebiliriz. "Zavallılar, buzağıya tapılır mı hiç?" diyebiliriz. Ama mesele buzağı değil, mesele o dönemin popüler dinine yenik düşmek, kitlenin dininin etkisinde kalmak.... Bugün de popüler olan, kitlelerin sürüklendiği modern yönelimlere karşı tavrımız nasıl acaba? Kapitalizmin dayattığı küresel yaşam biçimi, Kemalizmin dayattığı ırkçılık ve seküler yaşam, geleneğin dayattığı bazı dogmalar.... Bu saydıklarıma kitleler yöneliyor, popüler ve meşhurlar.
Ve biz işte modern icl'lere karşı ne durumdayız asıl mesele bu? Buzağıya şu an tapmamak kolay ama kapitalizme, akılcılığa, kemalizme, geleneksel dogmalara, heva ve hevese tapmamak kolay mı acaba?
Selam ve dua ile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...