23 Ocak 2022 Pazar

Musa Carullah ve Naif Uslup

 Musa Carullah geçmiş mezhep içtihadlarına muvafakat ettiği kadar Kur'an merkezli tenkid de yapıyor.

Öyle nazik ve saygılı bir uslupla yapıyor ki, incitici bir dil hiç yok. Bugünler de bu özelliğin ne kadar önemli olduğunu sizler de takdir edersiniz.
Bu arada, peygamberimizi de bazen HİKMET PEYGAMBERİ bazen de ŞARİ'İ HAKİM olarak isimlendirir. Sünneti asla körlemecesine reddetmez. Hadislere iyice hakim, Arapçaya da.
Mehmet Görmez hoca yayına hazırladığı için onun da emeğine sağlık. Musa Carullah eminim Kur'an merkezli savrulmaları görmüş olsa idi hayıflanır idi.
*
Osmanlı'nın son dönem alimleri yahut aydınlarının eserlerini okuyanlar eminim onların kibar, nazik ifadelerine hayran kalmıştır.
Mehmet Akif'te gördüm, Musa Carullah'ta ve diğer okuduğum birkaç edebiyatçı da. Zengin Osmanlıca ile müthiş nezaket uslubu ile tenkidlerini beyan ediyorlar ve fikirlerini beliğ bir şekilde ifade ediyorlar.
Şimdiki kitaplar, onların yanında yavan kalıyor desek kanaatimce yanılmış olmayız.
*
Nasılki Hacca gidecek olana, mutlaka Ali Şeriati'nin "Hacc" adlı eserini oku deniyorsa,
Özellikle evlenecek olan ve evlenen Müslüman erkeklere ve kadınlara "Musa Carullah'ın "Hatun" isimli eserini mutlaka oku" demek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...