10 Nisan 2022 Pazar

Bilinç Notları 26

 İBNİ SALAH'ın HADİS İLMİNDEKİ ŞÖHRETİ VE NERELİ OLDUĞU HAKKINDA

İbni Salah'a ait yazıldığı andan itibaren tarihteki en meşhur ve yaygın olarak okunan ve kullanılan Hadis Usûlü kitabı olmuş, üzerinde şerh, özetleme ve nazma çevirme yani şiir haline getirme şeklinde çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ona dayanarak yazılan kitaplar da yine İslâm Tarihi’nde en çok okunan kitaplar arasına girmiştir. Dolayısıyla İbnü’s-Salâh’ın kitabı ve türevleri, Hadis Usûlü’nin en temel belirleyici metni ve klasiği olmuştur. (aöf hadis kitabı) 

*

Not: Normalde İbni Salah'ın nereli olduğunun hiç önemi yok. Ümmete bir eser bırakmasıdır asıl önemli olan, ancak şuan ki mevcut konjoktürde nereli olduğunun söylenmesi gerekir, bilinmesi gerekir. 

İbni Salah:

<<1181'de Kuzey Irak’taki Erbil’e bağlı Şehrezûr’un Şerehân köyünde doğdu. Bölgenin tanınmış bir Kürt âlimi olup Halep’teki Esediyye Medresesi’nde hocalık yapan babasının lakabından dolayı İbnü’s-Salâh diye tanındı. Üçüncü göbekten dedesi Ebü’n-Nasr’a, ayrıca soyuna ve doğum yerine nisbetle Nasrî, Kürdî ve Şerehânî diye de anılır.>> (islam ans.)

//

Mustafa Kırıkçı:

Savaşlar, doğal afetler insanları toplu göçe zorlayabilir. Şehirler kimseye miras değildir. Bir asır önce burda yaşayan Ermeniler, Yahudiler şimdi neredeler?

Bir asır sonra burda kimler yaşayacak kim bilebilir?

*

İşte bu ifadeler bir ufuktur. Ümmet ve insanlık bilincinin ufku..

//

Anne işi konserve ve zahirenin önemi ortaya çıkmış oldu. 

Biz geçenlerde sabah ekmeği için 25 kg kepekli un aldık. 

Ve 1 haftadır her sabah ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. 

Yazın, köyde bulgurumuzu ve konserve domateslerimizi de yapmıştık.

Markete bağımlı olmamaya çalışıyoruz. 

Çok şükür telaşa düşmedik..

*

Zaten telaşa da gerek yok...

*

Hem ne vardı önce genelge sonra da karar açıklansa idi. Gerçi milletimiz herhalukarda panik yapmaya hazır./mt

//

İnsanlık endüstri devriminden bu yana doğayı şekillendirecek güce sahip. Ancak bu şekillendirme gücü yaşamı değil de maddî çıkarları koruyacak biçimde kullanılıyor. Fakir ülkeler, aynı ülke içinde yaşayan fakir insanlar, bitkiler ve hayvanlar “vahşi doğadan” bile daha vahşi bir kirletme özgürlüğünün(!) kurbanı oluyorlar. Gelecek asırda hep beraber keşfedeceğiz paranın yenip yenmeyeceğini. Yok ettiğimiz balıkların yerine Amerikan doları koyup koyamayacağımızı…

//

Bilimciler herşeyi parçaladıkları için mânâyı kaybediyorlar. Aşk’ı, Korku’yu, Sevinç’i hormonal “fenomenler” sanıyorlar. Hakikat’in tezahürü yok onlar için, sadece tezahür var. Sebebi? Eşya. Eşyanın sebebi? O da eşya(!) Biz buna “pozitivist iman” diyoruz. Çünkü pozitivistlerin bilimsellikle ilişkisi koptu. Bilimsellik değil bilimcilik peşindeler. Bilimi putlaştırdılar./mt

//

Tevhidi değerleri sosyalleştirme mücadelesinde sahih bilgi düzeyine ulaşmak imkanlıdır; ama ulaşılan sahih bilgiyi takva üzere amelleştirip amelleştirememek ve istikamet üzere gelişip geliştirememek ise hikmetli olmakla ve adanmışlıkla alakalıdır.

Hamza Türkmen

//

---------Önemli Bir Tespit! /Ali Bulaç - İslam ve Demokrasi-----------

İslam dünyasında içtihad kapısının kapatılması tamamen siyasidir

ve bu kapı kapatıldıktan sonra

devlet keyfi ve zorba yöntemlerle halkı dilediği gibi yönetme imkanlarına sahib olabilmiş, zulümler, hukuk dışı uygulamalar belirli bir "meşruiyet" kazanabilmiştir.

Elbette müçtehidlerin sivil muhalefeti sürebilseydi, ne tarihimizde Hialfet ve Saltanat rejimleri sürecek, ne de "siyaset" "katl"den ibaret sayılacaktı

//



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...