20 Eylül 2023 Çarşamba

İki Yeğenime:Sınava Hazırlanın Ama Büyük Sınavı Unutmayın!

 Sınava hazırlık yapan iki yeğenime şu nasihatleri yaptım:

- Şuan harıl harıl sınava hazırlanıyorsunuz. Eğer Kur'an'ın anlamından uzak kalarak, hayatın anlamını ıskalarsanız ve karakter/sorumluluk inşa eden kitaplar okumazsanız, ileride iş sahibi olduğunuz zaman, hikmet ve anlamdan yoksun bir hayatın  getireceği buhranlara düçar olacaksınız. Zira iş sahibi olmak, insanın ulaşması gereken ulvi hedef değil, hayatın realitesi gereği zaruri bir durum sadece. Kulluk/insaniyet bambaşka bir şey...

Hayatını ilahi rehberliğe göre yaşamayanlar Rad:28 ayeti gereği buhranlara düçar olacaklar, tatminsizliğin gayyasında debelenecekler yahut insaniyetin/kulluğun kıvamına ermeden, sadece biyolojik (mide ve aşağısı) olarak yaşayacaklar.

Bu nedenle derslerinize sıkı çalışmakla birlikte, Kur'an ayetlerini anlayarak (meal-tefsir) okuyun, Peygamberimiz Muhammed as'ın hayatını okuyun beraberinde ise karakter/sorumluluk inşa eden kitaplar okuyun. Kitap okumak hayat tarzınız olsun.

Zira, "iş sahibi olunca okurum" diyenlerin çoğunu hayat ters köşe yapabilir. 

Bakara:155 ayetinin gerçeğine vakıf olmadıkları için hayattaki buhranlarla mücadele edemiyorlar. Toplumsal ıslah vazifesinde zaten rol alacak mecalleri kalmıyor. Konformist, pasif yaşamın müdavimi olmaya mahkum kalıyorlar. 

Yeryüzünü fesada uğratanlara karşı, yeryüzünü imar görevini üstlenemiyorlar. Ancak ilahi rehberliği dikkate alanlar tüm yeryüzünü cihad sahası görürler imar ve ıslah kaygısıyla... 

Bulunduğunuz ortamda İslam'ı hiç bilmeden yaşayan gençler olacak. Onların gayr-i ihtiyari kötü örnekliklerinin etkisinde kalmayın. Bilakis siz onlara güzel örnek olmaya çalışın, arkadaş olun ve güzel ilişkiler kurun. Ahlak ve imanı hatırlatacak duruşunuz olsun.

Ayrıca çalıştığınız dersleri mütalaa ederken Allah'ın ayetleri olduğunu farkedin ve o kısmı es geçmeyin. Bu, hayret etme yeteneğinizi geliştirir. Allah'ın gücünü kudretini bilim üzerinden farkedin. Sizler de Allah'ın size verdiği yetenekle keşifler yapın, icadlar yapın. Ama asıl yaratıcı ve icad edeni unutmayın. Günümüzde bilimle şımarmış niceleri inkara saplanıyor maalesef.

İnşaallah bu nasihatler dua hükmünde de olur onlar için...


2 yorum:

  1. Kalemine yüreğine sağlık değerli hocam. Rabbim senin gibi eğitimcilerin sayısını arttırsın. (İbrahim Kaya)

    YanıtlaSil






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...