23 Ocak 2024 Salı

Bilinç Notları 61


 







Son Yahudi kitabından.../Cemal Babaoğlu
///
Şu an İbni Battuta'nun Seyahatnamesini okuyorum. Öyle heyecan verici ki, kitabı elden bırakmak istemiyor insan.. Sizde onunla geziyor gibisiniz. Seyahatnamelere daha da ısındım. Seyahatname ve gezi kitaplarını özenle okuyacağım.. Farklı konularda bilgiler ediniyorsunuz.(coğrafya, tarih, kültürler, bitkiler, ilahiyat, siyaset, ve daha fazlası)... Bir de taa günlerle empati yapma şuuru oluşuyor. O dönemin yaşam koşulları içine giriyorsunuz. Sizlere de tavsiye ederim bu eser türünü..



///
"Hadisi ve Nebevi sünneti toptan reddeden yaklaşımın tavrı Neron'un Roma'yi yeniden inşa etme metoduna benzemektedir. Bu yaklasima göre hadisi tamamen ortadan kaldırmak, müslumanların ilk tarihiyle yegane bağını ortadan kaldırmak demektir. Şayet hadis yok sayılırsa o zaman cağımızdakı müslümanlarla Hz.Peygamber srasında 14 yüz yıllık muazzam bir uçurumdan baska bir şey kalmaz."
Fazlurrahman, Methodology, 69-70.
///
Singapur'dan gelen bir katılımcının vurguladığı "Eğitimde başarılı olan ülkelerden eğitim sistemlerini devşirmenin, monte edildikleri ülkelerde kayıp nesillere neden olacağı" hususi hayatidir.
Bir ülkenim eğitim politikalarını belirlerken kendi yerel dinamiklerini aktive etmeden kopyala/yapıştır mantığı ile attığı her adımın eğitimde endoktrinasyona küresel boyut katarak yerel dinamikleri tahrip edeceği tespitine katılmamak mümkün değil.
Ali Yalçın - Eğitime Bakış
///
ur'an ve Sünnet dengesini gözeten İslami anlayış en dengeli olanıdır.
İş nereye gelecek biliyor musunuz?
Ezan Kur'an'da yok o halde okumaya gerek yok. Bu çağa uygun bir seslendirme yapılmalı.
Hz. Ali'nin İbni Abbas'ı haricilere gönderirken dediği "onlara kur'an'la değil sünnetle cevap ver" demesini çok anlamlı buluyorum.
Bu ifadelerim asla dogma haline gelmiş ehli sünnet zihniyetini merkeze koymak gerektiği anlamına gelmemeli, Kuran merkezli sünnet algısını geliştirmek anlamına gelmeli...
Hıristiyanların en büyük probleminin sünnetsiz olmaları olduğunu öğrenmiştik oysa.../mt
///


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...