16 Haziran 2022 Perşembe

Bilinç Notları 39

 Allah'a inanmayan ama ahlaklı kişi, üzerinde yaşadığı yeryüzü ve altında yaşadığı gökyüzü ve bu ikisinden ortaya çıkan nimetleri tüketirken teşekkür edecek bir muhatap arama çabasına girmemesi sizce en büyük ahlaksız durum değil mi?

(insandaki şükür duygusu, ona tanrıyı buldurur, tabi şeytani manipülasyona uğramamışsa)
Teşekkür etmek en önemli ahlaki özellik değil midir? Minnettar kalmak. Bunu icra etmeden insanlar nasıl o nimetlere dokunabiliyor şaşırıyorum. Evet bence de ahlak gerekli...
Üstelik ahlaklı olmak, insanın ölüm ötesi sürece dair sorularına yanıt oluyor mu? /mt
///
Değiş(e)meyenl-eri gördükçe değişim yeteneğinin nimet olduğunu anlıyorum.
Değişim ileri yönde gelişim demektir. /mt
///
"Malın malı" olmama terbiyesi almak gerek, mal sahibi olmadan önce...
Bu terbiye alınmadığı zaman insanlıktan çıkacak kadar azgınlık sadır olabiliyor ve ardından ızdıraplar ve yanan yürekler... /mt
///
Asrımızın mücahide kadını olarak bilinen, Mısırlı Firavunların karanlık zindanlarında aylarca işkence gören, bu minvalde hiç bir şekilde küffarla uzlaşmadan, yol arkadaşı olan Seyyid Kutub’un tutulduğu işkenceyle ünlü olan Mısır’ zindanlarında, Seyyid gibi bir duruş sergileyen, o mücahide kadına selam olsun. Üstad Hasan El Benna’ya biat ederken şöyle diyor:
“İslam’ın zaferi için çalışmak üzere sana biat ediyorum. Allah şahidimiz olsun. Bu yolda sarf edeceğim en ucuz şey kanım olacaktır”.
(Zeynep Gazali)
///
Batı medeniyeti, bireyselci/maneviyatsız/hazcı yaşam biçiminden dolayı kendisine 'gün'ler üretmek zorunda kaldı. Bizim medeniyetimiz böyle bir gün üretme ihtiyacı hissetmedi. Ve hala da yok.
Bu nedenle her ne kadar husnu zanla yaklaşsam da gündemime alamıyorum. Zaten annem ve babam ilahi direktifin yönlendirmesi ile sürekli gündemimde....
*
Mehmet Emin Kuş abinin dediği gibi "benim anam 27 yıl benimle yaşıyor, benim kutlamama gerek var mı?"
Bu mantığı genelleyebiliriz.
///
Bassam Tibi, “bir müslümanın iyi müslüman mı, kötü müslüman mı olduğunu soran Amerikalı bir komutana, ‘iyi müslümanı’ şu şekilde anlatmış: “Karşına aldığın bir müslüman’a “İslâm nedir” diye sorduğunda eğer ‘İslâm bir inanç sistemidir’ diyorsa iyi bir müslüman’dır. Yok eğer İslâm bir ‘yönetim sistemidir’ diyorsa o İslâmcıdır, dolayısıyla zararlıdır”. / Tarihselcilik Üzerine - Harun Görmüş
///

///
Her insanın içinde potansiyel olarak sapma eğilimi vardır. Şiddet/cinayet, mülke sahip olma/ hırsızlık, cinsellik de bu eğilimleri içinde barındırır. Zaten insanı insan yapan şey de insanın bu eğilimlerini dizginlemesi, terbiye etmesidir. Yani Özgür İradesini ifsada değil ıslaha yönlendirmesidir.
Bir adam kadınlara aşırı istekli diye tecavüzü savunamaz. Şiddet dürtüsünü dizginleyemedi diye seri katil olmayı da...
Bir yetişkin bir çocuğa,
Bir erkek de başka bir erkeğe ya da bir kadın da başka bir kadına cinsel eğilimini savunamaz onu ıslah etmeye çabalar, çabalamalıdır.
Küresel Kapitalizm bu eğilimleri medya vb araçlar yoluyla coşturarak insan benliğini ve nesli/toplumu ifsad etmekte.
Bazı Müslümanların dahi bu yoğun kavram istilasından, ifsad propagandasından etkilendiğini görüyorum.
Haz merkezli bu ideolojik saldırı akademiyi de esir almış durumda.
Oysa Kur'an bu konuda nettir. Sodom ve Gomora'ya Nebimiz Lut'un tavrı nettir. Helak sebebi bizzat o ifsadın kendisidir, toplum tarafından normalleşmesidir. Kur'an bu eğilimler hakkında evlere kapatıp rehabilite edilmesini hukuka bağlamıştır.
Sonuçta Neyin meşru neyin gayrimeşru olduğunu ALLAH belirler. Oğlancılık ve Sevicilik Meşru ve fıtri bir hak/kimlik değildir. Pedofili (çocuklara eğilim) gibi bir sapma eğilimidir. Bir sapmayı matah bir şeymiş gibi savunmak, yaymaya çalışmak da suçtur.
///
Peşine düşülen nice şeylerin aslında hayatın özüyle ilgisi olmayan basit ayrıntılar olduğu, ölümü düşünmek suretiyle rahatlıkla anlaşılır. (nazif gürdoğan)
///


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...