26 Ağustos 2022 Cuma

SAİD NURSİ'nin İFRAT/TEFRİT AÇIKLAMASINA MUVAFAKAT

- Sürekli ihtilafları gündeme getirip çatışmacı bir ruh hali üzere kalmak istemiyorum. Bu nedenle net bir şekilde eleştirdiğim kişilerin katıldığım görüşlerini de paylaşmak istiyorum ki biraz relaks olalım. Bir önceki paylaşımda Hakkı Yılmaz'dan şimdi ise Said Nursi'den çok önemli bir analiz paylaşacağım. Özelde Nurcu ve gelenekçi kardeşlerin genelde ise herkesin dikkatine sunuyorum:

"İfrat gibi tefrit de muzırdır, belki daha ziyade, fakat ifrat, tefrite sebeb olduğundan daha kabahatlıdır. Evet, ifrat ile müsamahanın kapısı açıldı. Çürük şeyler o hakaik-ı aliyeye karıştığından; ehl-i tefrit ile insafsız olan ehl-i tenkit, gayet haksızlık olarak şu çürük şeylerin yüzer misline olan hakaik-ı aliye içinde gördüklerinden ürktüler, nefret ettiler. Haşa... Lekedar ve kıymetsiz zannettiler. Acaba defineye hariçten girmiş silik bir para bulunsa veyahut bir bostanda başka yerden düşmüş olan çürük ve acı bir elma görünse, hak ve insaf mıdır ki; umum defineyi kalp ve umum elmaları acı zannettiği gibi lekedar edilsin."

Not1: Zengin Osmanlıca dilinden kaçmayalım, ürkmeyelim. Bu dilde meramlar çok daha iyi anlatılıyor. Ancak biz toplum olarak asimile edildiğimiz için bu dil bize öcü gibi geliyor. Bu not ise gayet anlaşılır, ağır değil.


Not2: Said Nursi burada dine ekleme yapan ifratçıların daha kabahatli olduğunu ifade ediyor. Çürük dediği şeylerden kastı, dine sonradan dahil edilen ama dinden olmayan fikirler, görüşler, inanışlardır. Yani bir anlamda uyduruk şeyleri dine eklemeye itiraz ediyor. Buna karşın eleştiricilerin de sadece uyduruk şeylere odaklanıp dini tümüyle reddetmesini de hatalı buluyor. Örneğin uydurma rivayetler var diye mütevatir sünneti de reddetmeleri gibi.... Her ne kadar Said Nursi üstadın başka kitaplarında sıkıntılar varsa da doğru olan görüşlerini görüp onların da hakkını vermeliyiz. Ki İnsaflı olalım.. Vesselam.. Çilekeş, mücahid üstada selam olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...