11 Eylül 2022 Pazar

Adalet Önemlidir Ama Müslümanın Tek Değeri Adalet Değildir

Yazının başlığı çarpıcı olabilir. Bunca adaletsizlik içinde böyle bir başlık olabilir mi diyenleriniz de olabilir. Ben adalet yerine imanı da koyabilirsiniz. Adaletin yerine başka şeyleri de koyabilirsiniz. Kastım şu ki, İslam bütüncül haliyle kabul edilmeli ve o haline göre istikameti belirlenmelidir. Gayret bu yönde olmalıdır. Adalet diyen başka konuda savrulabiliyor, iman diyen başka konuda... İstikamet böyle mi olmalı? 

Dolayısıyla Müslümanın tek değeri adalet değildir, onunla beraber toplumsal ıslah ve tebliğ görevi de vardır. Ve Kuranla sabit başka görevleri de... 

Mesela Lut peygamber, toplumunun fuhşiyatına duyarsız kalmadı, Salih peygamber terazide sahtekarlığa duyarsız kalmadı, İbrahim peygamber putlara tapılmasına ve tek hükümdarın ilahlığına duyarsız kalmadı, İsa peygamber din adamlarının sahtekarlığına duyarsız kalmadı, Muhammed as hem putlara hem haksızlıklara duyarsız kalmadı. Üstelik azınlık idiler ve "çoğunluk istiyorsa böyle devam etsin loo" demediler. Ölçü çoğunluk değildi. Dikkat ederseniz peygamberlerin tek gündemi soyut adalet de değildi. Davetleri bütüncül idi.


Ancak asıl söylemek istediğim bir de şu ki, toplumsal ıslah ve tebliğ görevinin temel şartları örneklik ve güzel usluptur. Meramı güzelce ifade etmektir. Kaba ve katı yürekli olmamaktır. Sözü güzel söylemektir.


Şayet gündem, kör döğüşüne dönüp, hikmet ıskalanıp, gönülleri kazanma ortamı yok olursa o an sözü bitirmek galiba en iyisi... Bunu başarmalıyız. (Kendi nefsim başta olmak üzere). Bunu başarmaz isek muhataplarımız hakikati fark etseler dahi bu defa bize olan hıncından dolayı sırt dönebilir. Allah korusun.


Hasılı maksadımız insanlara İslami değerleri ve uhrevi sorumluluğu anlatmak ise gönül ve güzel söz zeminini kaybetmemek gerek. Onların daveti bütüncül kabul etmemeleri Allah ile görülecek hesaba havale edilmeli. Umut kesmemeli.

Bununla beraber her sorun birbirinin aynı değil. Toplumsal problemler muhatapları karşı karşıya getirir. Zira birinin yaptığı toplumu etkiler. Bunda da hem itiraz bilinci olmalı hem de hikmeti ıskalamama bilinci olmalı...

(Bu dediklerim muhatap tarafın zorbalığı haricinde)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...