3 Eylül 2022 Cumartesi

ELİNE MİKROFON GEÇEN VAİZLERİMİZ

Bir taziyede konuşmacı "namaz" üzerine kısa bir konuşma yaptı.

Daha önce de demiştim. Konuşmacıların eline mikrofon geçince genelde tek konuştukları namaz. Üstelik onu da rivayetler üzerinden, birazı da uçuk rivayetler üzerinden..

(Namazın farziyeti ve önemi konusunda asla şüphem yok, bunu ifade edeyim, namazsızlık büyük mahrumiyettir) 

Mesela ıskat-ı salattan bahsetti. (Ne Kur'an'da var ne sünnette). Namaz kılmayanın mezarından yılan çıktı tarzında hikaye anlattı. (Sahih rivayetlerde de yok). Boşuna evvela Kur'anı öğrenip belleyelim demiyoruz. 

Bu toplumun ana problemi namaz değil canım hocam. Bu toplumun ana problemleri; tefekküre dayalı tevhidi iman, hakiki şükür bilinci, hakiki infak/zekat bilinci, sosyal hayatta, ailede, akrabalıkta adalet bilinci, miras bilinci, dürüstlük ve merhamet eksikliği. Bunlara değin canım hocam.. 

Namaz eksikliği de var toplumun bir kesiminin ama doğu ve güneydoğuda bir nebze de olsa namaz var. Bunu da anlatsınlar ama sadece namazın anlatılması isabetli değildir. 

Kısaca da olsa diğer önemli eksikliklere değinmeden geçmek bana göre büyük eksiklik. Üstelik de Kurani zeminden ziyade rivayet zeminin de, o da uçuk rivayetlerle...

Yapmayın etmeyin Allah aşkına! 

(tabi hocaya en azından şunu demem gerekirdi: hocam ıskatı salat konusunu bir daha incelerseniz iyi olur, bir de namazı kabir azabı(yılan) üzerinden korkutarak değil de tevhid ve şükür bilinci üzerinde anlatsanız. Ah diyebilsem. Rabbim o medeni cesareti nasib et)

..........

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...