6 Haziran 2021 Pazar

Avnullah Kazimî ve Hatırat Kitabı

 SON BİTİRDİĞİM KİTAB ile Avnullah El Kazimi ismini ve yaşadıklarını öğrendim. Halide Nusret Zorlutuna'nın babası.

Abdulhamid dönemi istibdat karşıtı ve eziyet görmüş. Ama vatanperver. Meşrutiyet taraftarı olduğu halde o dönemde de çeşitli iftiralarla Divan-ı Örfi'ye giden biri.. Bu arada Kerkük'e vali olarak atanmış aynı zamanda. Her şey çorba taa o dönemlerden.
Hayatını ve yaşadıklarını okudum. Aman Allahım o dönem ile bu dönem neredeyse aynı... İhtilaller, darbeler, mahkemeler, şüpheler, sahte evraklar, iftiralar vs. bu dönemden tek fark, idamın olmaması..
Adam Kerkük Valiliğine atanıyor ama kısa süre içinde haydi mahkeme seni çağırıyor, denilerek gidiyor Divana... Beraat ediyor, temize çıkıyor.. Kitaptan edindiğim izlenim şu ki, son dönem Osmanlı aydınları gerçekten birikimli.. Ve o dönemde ırk ayrımcılığı henüz yok gibi. Adam Kürdistan ve Arabistan semtleri diyor, mesela.
Hatırat türü olduğu için heyevan ve merakla okudum.
Hasılı siyasi polemik ve komplolar bu ülkenin başını çok ağrıtmış ve hala ağrıtıyor.. Artık adam olup işimize gücümüze bakalım yaa...
Sizlere de okumanızı tavsiye ederim. Özellikle hatırat ve Osmanlının son dönemi olması da önemli...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...