20 Şubat 2022 Pazar

Bilinç Notları 7

 #Mükemmelliyetçi olan kişi verimi düşürmekten başka bir işe yaramaz. Ayrıca işin tadını ve bereketini de kaçırır. /mt

*

Derman arardım kendime / Derdim bana derman imiş
Burhan sorardım aslıma / Aslım bana burhan imiş.
(Yunus Emre)
İşte Batı düşüncesinde, tek dünyalılarda, seküler algıda olmayan şey bu.. İslam medeniyetinin Kur'an'dan damıtılan bu tarz formüllerini kullanmalıyız.. Bilmeliyiz.
*
Dün akşam Kalem Suresi'nde şu ayeti okuduk:
"Sen Rabbinin NİMETİ sayesinde mecnun değilsin"

Nimet ne olabilir? Yeme içme mi? Yoksa vahiy mi?
Asıl vahiyden kopanlar mecnunlaşıyorlar, ne yaptıklarının ve nerede durduklarının farkında değiller. Örneğin, geçici bir dünyada kalıcı hesaplar yapmak.. Bu değil midir mecnunluk!!!

Kur'an'ı okumadan, anlamadan yaşayan kardeşlerimiz keşke hallerinin farkına varabilseler de şu kitabın kıymetini bilip sürekli ve bilinçli okumalar yapabilseler...
*
MEVDUDİ'DEN BİR NOT:[Kur'an Nasıl Okunur?]
Bir kimse, Kur'an hakkında yüzeysel bir bilgiye sahip olmak istiyorsa, bir defa okuması belki de yeterli olacaktır.
Ancka Kur'an'ın derinliklerine inmek isteyen kimse için iki, üç defa okumak dahi yeterli olmayacak, defalarca okuması gerekecek, her seferinde özel bir tarzla ve gerekli noktaları not etmek için bir öğrenci gibi kalem-defter alarak oturup okuması gerekecektir.
*
İSLAM'IN DÜNYEVİ BİR DEVLET KURMA GAYESİ VAR MIDIR?
Her bilgi biçimi kendine has bir iktidar talebi taşır; İslam'ın vahyi bilgisi de Müslümanlardan kendine uygun bir otorite/iktidar talebinde bulunmalarını istemektedir. Bu Müslümanların tercihi değil, doğrudan doğruya vahyin talebidir. Ancak şunu söyleyebiliriz; Müslümanlar çeşitli mazeretler göstererek İslam adına modern ulusdevleti meşrulaştırmaya kalksalar da, İslam'ın bundan çok farklı bir devlet talebinde bulunduğu bir gerçektir.
-Abdurrahman ARSLAN-
*
Her siyaset anlayışının üzerinde hüküm sürdüğü kendine has bir "yurdu/mekanı" vardır. Demokrasinin yaşayabildiği biricik yurdunun da ulusdevlet olduğunu unutmamamız gerekiyor. Demokratik tasavvur bu yüzden zaman ve mekan aşan temel ilke ve değerlerin varlığını kabul edemez.
-Abdurrahman ARSLAN-
*
HZ. LUT'UN KAVMİNİN SAPMALARINA KARŞI KARARLI DURUŞU:
قَالَ إِنِّي لِعَمَلِكُم مِّنَ الْقَالِينَ
"İyi bilin ki ben, bu yaptığınızdan dolayı sizi nefretle kınıyorum" (Şuara:168)
Not: Kailin hem 'nefretle kınama'yı, hem de bundan dolayı O TOPLUMUN BİR ÜYESİ OLMAYI REDDETMEYİ ifade eder. (H.K.K.)
*
Peygamber kıssalarında gördüğümüz en önemli unsur, onların kavimlerine karşı net bir duruş sergilemeleridir...
Aslında yürek fethinin önemli ilkelerinden biri de budur: SÜREKLİ NET BİR DURUŞA SAHİP OLMAK!.
Bu anlamda konjoktürel bir duruş Müslüman şahsı çizgi dışına iter.
Konjokturel duruş aslında bir anlamda fikirsel zayıflığın işaretidir.
*
DEMOKRASİ ÜZERİNE HARİKA BİR ANALİZ...
-- Her şeyden evvel haddim olmadan şunu söyleyeyim ki, Müslümanlar demokrasiyi kendilerine göre her gün yeniden tanımlamaktan vazgeçmelidirler. Demokrasinin temel kabulleri, üzerinde kendini inşa ettiği kökleri vardır; herkesin canını istediği gibi tarif edeceği bir şey değildir. Her ne kadar günümüzün post modern dünyasında faşistinden liberalistine kadar herkesin kendisi ile beraber yatağına götürebildiği bir fahişe durumundaysa da, demokrasi yine de kendine ait temellere sahiptir. Bu yüzden demokrasi İslami düşünce adamlarının varsaydığı kadar basit bir araç ya da yönetim meselesi sayılamaz. Sadece bir seçim meselesi, totaliterliğin panzehiri ya da Ortadoğulu kralları devirmenin bir aracı olarak görülürse bu yanlış olur. Çünkü bu çok indirgemeci bir bakıştır; üstelik bu bakışın demokrasiye de büyük haksızlık yaprığını söyleyebiliriz.
(Abdurrahman ARSLAN, Bilge Adamlar Dergisinden Röportaj)
*
Zamanlar bir adım dünya bir karış..
Ben bir yar isterim yar olsun bana..
Rahmetin Sahibi yar olsun bana..
*
Fudal b.Iyaz söyle diyordu:"Kuran kendisiyle amel olunsun diye indirildi ama insanlar onu okumayi amel edindiler"
*
Komünist sistem, cemiyetin yapısında ailenin yerini inkar etmek istemiştir. Bu basiretsizliktir. Ama buna ragmen Rusyada insanlar fıtrat yöneliyorlar. (seyyid kutub)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...