11 Şubat 2022 Cuma

Bilinç Notları 2

 📜Karışık Bilinç Notları 📜

✏️

"Sözü süz de söyle. / Manayı inci gibi düz de söyle.

Rabbim bu irfana ulaştırsın bizleri.

✏️

#DEPREM #ERDHEJİ

İnsanlık olarak nasıl ki ortak ataya sahip isek,tıpkı bunun gibi -her ne kadar kilometrelerce uzaklıkta olsak da- yerin altında da ortak noktaya sahibiz.. Yerin altında meydana gelen saniyelik hareketlilik hepimizi etkiledi, hepimizi ayağa kaldırdı.

✏️

#Birr=İman+Amel 

#Ebrar ise iman ve ameli bir arada yaşayan kişilere verilen sıfattır. // (Bakınız: Bakara 177)

*

Az önce dediğim gibi kavramlar arasındaki bağ Kur'an haritası üzerinden ortaya çıkarılmalıdır  ve en büyük hata başlangıç kitabının Kur'an olmamasıdır.....

✏️

#Kulluk ve #Şükür Arasındaki İlişki

"Ey mü'minler! Size lutfettiğimiz temiz/helal rızıklardan faydalanın. Mademki yalnız Allah'a #kulluk ediyorsunuz,  o halde size verdiğimiz bunca nimete karşılık imanla ve itaatle #şükredin."

(Bakara: 172)

**

Kavramlar arasındaki ilişkileri Kur'an haritası üzerinden ortaya çıkarmalıyız....

En büyük hata, başlangıç kitabının Kur'an olmamasıdır..

✏️

"(Kafirliğin önderleri olarak) birtakım insanları peşinden #sürükleyen kimseler cehennem azabını gördüklerinde, dünyada iken peşlerinden gelenlerden uzaklaşacak ve onları tanımayacaklar. Sonuçta aralarındaki #bağlar tamamen kopacaktır." //(Bakara:166)

**

Hayranlıklar, bağlılıklar, fanlar, "senin uğruna can fedalar", izindeyiz, yolunda ölürüzler....

Hepsi boşa çıkacak....Hepsi...

✏️

Az önce duydum. Bir kişi (mesleği saklı kalsın) bir bakkaldan 50 tl borç istiyor. O parayla çarşıya gidiyor. Geri döndüğünde ise eli dolu öteberi ile geliyor. Bakkal soruyor "çarşıdan bu aldıklarını sana verdiğim 50 tl ile mi aldın? Hem o aldıkların bende de var."

**

Ne tuhaf değil mi? Seviye bu!

✏️

Eğer derdini anlattığın kişi de sana benzer dertlerinden bahsederse dertleşebilirsin. Muhatabınız başka bir adama dönüşüveriyorsa uzak durun. Bilin ki o sizin bu konudaki acziyetiniz üzerinden kendine ŞOV ALANI yaratıp tek kişilik kahramanlık oyununu sergileyecektir. //Bekir Develi / CİNS Dergisi

**

Bu not %100 hayatta vaki olan bir nottur. O yüzdn dertleşecegim kişileri titizlikle seçerim. Kimi zaman boşluguma denk gelir anlatırım birilerine sonradan duyduklarıma binaen "eyvah eyvah, niye ben anlattım ki buna derdimi heybesinde biriktirip meğer onunla mutlu oluyor mirimiz..."

bu çok sinsi bir durum..

Ancak seçkin islam kardeşlerim bundan müstesna.. Bazı dersleri hayat veriyor bana..

✏️

’Ferd olarak kalmak’, günümüz hastalıklarının en yaygınlarından birisidir. Hele de ekonomik açıdan kendine yeterlilik durumunda olduğunu düşünen ve özellikle iletişim alanında çeyrek yüzyıl öncelerde düşünülemiyecek derecedeki (internet, cep telefonları, navigasyonlar, akıllı telefonlar, tweet’ler, vs.. gibi) müthiş teknolojik gelişmeler içinde, kendisine mahsus daha dar ve kapalı ve bütün dünyaya açık bir dünya bir ferdiyetçi düşünebilmekteler, bugün..  ///Selahaddin E. Cakirgil

✏️

Karmaşık duygu ve düşüncelerden vahyin berraklığı ile kurtulabiliriz..

✏️

Sohbet Meyvelerinden:

- Müşrikler, Allah'ın kızlarının olduğunu iddia ediyorlardı ama kendilerinin bir kızı dünyaya geldiğinde ise yüzleri simsiyah kesiliyordu.. Rabbimiz şiddetle kızıyordu bu durumlarına..

- Rabbimiz, iki ilah edinmeyin, diyor. Evrenin ilahının kendisi olduğunu söylüyor. Herhangi bir lideri, nesneyi ve her ne olursa olsun putlaştırmamamız gerekiyor.. Hayatımızda şirkten bir iz bile olmamalı.. Tıpkı dikenli yolda yürür gibi yürümeliyiz bu yolda.. 

- İnsanoplu bir sıkıntıya düçar olduğu zaman tek bir kapıyı çalar, o da Allah'ın kapısıdır. Ama rahat erdiğinde ise şükrüne bazılarını ortak koşuyordu. Rabbimiz bundan da hoşnut değildi.. Beni şu kurtardı demeyeceksin, o olmasaydı olmazdık demeyeceksin, Allah'a şükürde insanı ortak kılmayacaksın kısaca...

- Sevgide aşırı gitmek insanı putperestliğe doğru götürür. Allah'ı en çok sevmeliyiz.. İnsanları Allah kadar sevmemeliyiz.. İman edenlerin Allah'a olan sevgileri daima güçlüdür..

(nahl suresi 51-64 ayetlerinin sohbet-tefsirinden)

📜📜📜📜

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...