26 Şubat 2022 Cumartesi

Bilinç Notları 9

Bir hocanın hak mücadelesine eyvallah.. Ama bugün bir dersini izledim. Aynen şunu dedi: "Ehli sünnette akıl öncelikli değil"... Tabi öncesi sonrası var.

Gözün sevem bu mu yani?
Kuran defaatle "akletmez misiniz" der iken bu cümleyi kurmak ne kadar doğru? Evet akılcılık denen inkar temelli düşünce biçimleri de var. Bunlar var diye, akletmekten nasıl vazgeçilir?!! Nasıl?
İman dahi akılla tefekkürle başlar. Ama imanı kalb taşır. Sahabe, Peygambere iman ederken, ondaki eminliği, güveni, dürüstlüğü, söyledikleri tutarlı şeyleri düşündü ölçtü biçti. Öyle kabul ettiler.
Hatta Kuran bir müşriği tasvir ederken, "kahrolası nasıl ölçtü biçti" der...
Akıl aklettiği kadar akleder ve imanı kalbin kucağına bırakır ama asla sorgulamadan da vazgeçmez... Tabi hidayet meselesi yine apayrı bir mesele Yüce Rabbimiz kalbe ve niyetlere bakar. Hidayete layık görecek O'dur. Akletmek ilk adımdır ve vazgeçilmez olandır. Düşünmek ve sorgulamak dindarlığın özellikleridir. Elbette aklın ucuna gelip de ilerleyemediği konularda iman eder, güvenir, teslim olur. Ukalalık yapmaz. Bununla beraber akıl Allahın ayetleri üzerinde düşünmeye devam eder ve hem din adamlarına karşı, beşere karşı, hem azgın zalimlere karşı sürekli aktif halde olması gerekir.
//
“Şehidin borcu hariç bütün günahları bağışlanır.” (Müslim, İmare, 119.)
(bu hadis rivayeti https://dergi.diyanet.gov.tr/makaledetay.php?ID=30875
linkinden alındı)
*
Aşırı abartılı, hatta uydurma olan diğer şehid hadislerini düşünürsek bu hadis daha gerçekçi.. Şehidlik bile borcu kapatmıyor.. Dikkat!!!
Rivayetlerde peygamberimizin "borçlu olarak ölenin cenazesini kılmadığı da var"... Vaizler vaazlarında ne olur gerçek yaralarımızın olduğu konuları işlesinler...
//
Abdullah Yıldız hocadan harika bir tespit öğrendim:
Selahaddin Eyyubi Mısır'da Ümmet Devletini kurdu... Koruyucu devlet.. Tüm mezhep, meşrep ve hatta diğer din müntesiplerine yaşam alanı tanıyan devlet...
Evet... Ümmet Devleti... Pratiklerimiz var..

Modern zamanlarda 'adalet devleti' diyerek müslümanların hakimiyetini relativleştiren, flulaştıranlar, selahaddin'e baksın lütfen..
//
Temellerinin Kur'an'dan almayan hiç bir sistemin yüce adaleti olamaz. Ancak Kur'an'a uygunluğuna göre benimseyebiliriz. Kur'an'ın emrettiği şeriattan ayrılmak aslında İslam dininden ayrılmaktır. Şer'i hükümlerin olmadığı bir dünyada zulüm, zorbalık ve orman kanunları hakimdir...
(fehmi ilkay çeçen)
//
Sigaranın haramlılığı bir kenara... (maşaallah fıkıhçı çok, birkaç büyük günahı işaret ederek rahatça gölgeleme yapabiliyor)
Bu kadar pis bir şey nasıl olur bu kadar yaygınlaşır, o benim kafamı kurcalıyor.
Gerçekten pis bir şey ve de yaygın..
Ve Allah ayette diyor:
"Pis ile temiz bir değildir velev ki pis'in çokluğu tuhafına gitse de"
ALİ ŞERİATİ DE, NECİP FAZIL DA İÇMİŞ OLSA SİGARA PİS BİR ŞEYDİR, AŞIRI MÜPTELA OLANI BİR ÇEŞİT ESİR YAPAR. nitekim yapıyor da... Yapmış da..
Tiryakiler, bari gelecek nesiller için sigaranın kötülenmesine göz yumsunlar ne olur. Biz batmışız gençler batmasınlar desinler.
Haa örnek olacaklarsa o gölgeleme yaptıkları büyük günahları işlemeyerek de gençlere örne olabilirler. Güzel olur. (mt)
//
Rasulullah (sav) buyurdu:
"Benim ve benden evvelki peygamberlerin misali (şunun gibidir ki) bir adam odalar inşa etti; sonra onları hoş, güzel ve mükemmel bir hale koydu; yalnız binanın köşelerinden bir köşesinde bir tuğla eksik bıraktı. İnsanlar etrafında dolaşıp yapısına hayran oldular ve şöyle dediler: Niçin oraya bir tuğla konulmadı; yapısı tamamlanmış olurdu. Muhammed (sav) o zaman şöyle buyurdu: (işte) o tuğla ben'im."
(Sahife-i Hemmam bin Münebbih, No:2)

Bunun manası: İslam ile ondan önce ilahi vahye dayanan dinler arasındaki fark, temel daima aynı kalmış olduğu halde nihai bazı düzeltmelerden ibarettir. (M.Hamidullah)
//
Üstad Mevdudi CİHAD-I KEBİR'i Nasıl Açıklıyor?
(Furkan 52 tefsiri)
Bunun üç anlamı vardır: Birincisi, aşırı çaba, yani öyle bir çaba ki, bunu yaparken insan hiçbir fedakarlıktan kaçınmaz.
İkincisi, büyük çaptaki bir çaba veya genel seferberlik ki, buna bütün halk, ellerindeki bütün kaynakları ve imkanlarıyla katılır.
Üçüncüsü, tam ve kusursuz bir mücadele yani öyle bir çaba ki, bunda hiçbir eksiklik kalmaz. Hangi mevkilerde ve cephelerde düşman kuvvetleri çarpışıyorlarsa oralarda karşı konulmalı ve Hakkın zaferi ve üstünlüğü için ellerinden gelen yapılmalıdır. Böyle bir mücadeleye hem dil ve kalemin mücadelesi, hem can-mal ve top ile silahlarla savaşmak değildir.
//
Sahabiler gibi bir bedel ödemiyor oluşumuz artık hersey tamam oldugundan mı, yoksa bizlerin sahabilerin sergiledigi üzere tam bir imani netlik sergilemekten kaçınıyor oluşumuzdan mı?!
Metin Karabasoglu
//
İslam davranışa dönüşmeyen düşünceye itibar etmez.
Atasoy Muftuoglu
(niye etsin ki, davranışa dönüşmeyen düsünce balonu sisiren gaz gibidir. Havalara girer insan o gazla ve en ufak zorlukla karşılaşınca bom diye patlar. Balon kisiliklerin gururu igneye rastlayincaya kadar...)
//
İnkarda direnmekle kalmayıp başkalarını da Allah'ın yolundan çeviren kimselerin üzerine, sebeb oldukları toplumsal çürüme ve yozlaşmadan dolayı azab üstüne azab yığacağız...
Nahl:88
//
Türkiye'de açılan ilk tv kanalının adı "Magic Box".. yani sihir kutusu... önemli bir bilgi...
//


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...