6 Nisan 2021 Salı

Gençler ve Deistlik

Müslüman ailelerin gençleri bilmelidir ki, deizm statik bir küfürdür.
   Gençler ve Deistlik
 "Deistim" diyecek kadar özgüven(!) sahibi gençlerimiz madem bu seviyedeler, eğer öyle diyen varsa,
birkaç sorusu var diye hemen ona deist etiketi yapıştırmak da doğru değil.

    Tamam, diyelim ki örnek, dürüst müslüman bulamıyorlar. Ama bu hal yine onların ilahi kitaba karşı sorumluluğunu ve imtihanı düşürmez.

    İlahi Kitap olan Kur'an'a ve Son Nebi/Resul Hz. Muhammed'e inanmıyorlarsa istedikleri kadar "biz deistiz" desinler. Bu da şirkin ve küfrün farklı bir versiyonudur. Bunu da bilmeleri gerekiyor.

    Evet dinin halis şeklini tahrif eden gelenekçiler de sorumlu bu durumdan ama kendileri de sorumlu. Gelenekçiye veya cahil anne babaya kızıp Kitabı ve Elçi'yi reddediyorlarsa kendileri kaybeder.

    Bir yaratıcının varlığını kabul etmek Kur'an nezdinde çok üstün bir merhale değildir. Aslolan LAİLAHE İLLALLAH diyebilmektir. "Bir yaratıcıya inanıyorum" demek değildir aslolan.

    Eğer tek ilah olan Allah'ın mesajına, ahirete, Peygambere iman etmemişse ve hayatında sıbğatullah yoksa deistlik statik bir küfür düzeyinden öteye geçmez.

**

Deist olmak problem. Müşrikler de zaten Allah'a inanıyorlardı.. Deistler de müşrikler gibi pasif bir ilah anlayışına sahiptiler ve peygambere inanmazlar. Müşrikler de zaten yaratıcı olan Allah'a ortak koşmuyorlardı. Müşrikler uluhiyette ve ubudiyette ortak koşuyorlardu. Deistler de öyle. Hallakiyette ortak koşan yok..

Hasıl-ı deizm öteden beri var olan bir anlayış.. Yaratıcı bir güç var ama kimseye karıştığı yok.. Pasif bir ilah...

Kısacası, sosyal, siyasal, ekonomik, bireysel, toplumsal ölüm öncesi ve sonrası hayat algısını ilahi vahye göre yapmayan herkesin şirk problemi vardır.. Çünkü oluşacak boşlukları sahte bir ilah dolduracaktır..

    Bu konu üzerinde tartışabiliriz elbette...

2 yorum:






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...