16 Ekim 2021 Cumartesi

Asıl Olan Ekmek Davası Mı?

 Ekmeksiz olmaz doğru. Ama ekmek hayatın amacı mı? Ona kavuşunca her şey tamam mı?

 Çoğu Müslümanın, kulluğun yüce sorumluluklarını üstlenememesinin ana sebebi, kişiliğini hayat boyu ekmek (ayak+mide) davası düzeyinde bırakmasıdır. Bununla yetinmesidir.

 Ekmeğini yiyorsa, ekmekte sıkıntı yoksa gerisi boş. Kim neyi nasıl yaparsa yapsın, ekmeğin dışındaki eksiklikler olsa da olur olmasa da. Evet, ekserun’nas bu düzeyde kalmayı tercih ediyor. Maalesef..

 - Kulluğun yüce sorumluluğu..

- Sanatın/Edebiyatın inceliği..

- Manevi haller/erdemler.. (fedakarlık, dayanışma, hak arayışı, tevbe/istiğfar, secdeler, gözyaşı vesair)

türünden insani yücelikler olsa da olur, olmasa da böylelerinin seviyesinde. Varsa yoksa gündemi: Ekmek/para/maddiyat. Bir tık üste çıkma çabası yok. Çıkanları da garipser, tuhaf görür, yer yer kınar, daha da aşırıya giderek dalga geçer. Halbuki kendisi gülünüp/acınacak halde. Anlam arayışı onun için 1 sn bile zaman ayırmayacak bir mevzu... Hayat sadece ekmekten ibaret değil oysa…

 Zaten ekmek davası seviyesinde kalanlar, birçok sosyal, siyasi, ekonomik, ailevi vs. meseleyi anlamakta zorlanıyor. Dile getirilen her meseleye, "ne olmuş ki", "o olmasa da olur", "ona ne gerek var" vs türünden cevaplar dışında sözleri olmaz. Zira tahlil yani analiz yetenekleri zayıf. Oysa Tahlil mide değil beyinle yapılır da ondan. Ve tabi kalple de. Tek konu ekmek olunca konuşur.

 Toplumda böyle tipler aşırı yaygın. Olabilir. Çok büyük bir problem değil. Asıl sorun, böyle tiplerin seviyelerinin üstünde olan mevzuları anlamsız, gereksiz görmeleri ve bunda diretmeleridir. Hatta yer yer dalga geçmeleridir.

 Halbuki bulundukları seviye: ayak+.....+mide.

 Henüz yukarısına yani kalp+akıl seviyesine çıkamamışlar. (fiziksel olarak da kalp ve beyin üstte).

 İnsanımızı bu seviyelere çıkarmaya yönelik çaba sarfetmeliyiz. Tabi en başta kendimi(zi).

Toplumda ve bireyde meydana gelen kaosların sebebi bu kanaatimce, ayak+mide seviyesinde kalmamız, kendimizi üst seviyelere (kalp+akıl) çıkaramayaşımız.

 Tabi en başta kendimi(zi).....

 

Not: Helal yoldan güdülen ekmek davasını asla küçümsemiyorum. Zaten ilahi bir içgüdü olarak herkes ekmeğinin peşinde olacak. Gündeme gelen zamlara itiraz etmeyi de ekmek davasının haklı bir parçası olarak görüyorum. Zaten kulluk bilinci bunu da kapsıyor. Eleştirdiğim husus tek gündem olması. İnsanın yüce potansiyellerini atıl bırakmak. Ki bana göre yüce potansiyel tek ilah ve yaratıcı olan Allah’a kulluk vizyonu… Bu vizyonu elde edemeyen hüsrandadır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...