17 Şubat 2021 Çarşamba

İslamcılık Biter Mi?

(Hüseyin Alan - Facebook Profilinden Alıntı 18.02.2020):

İlk insan, atamız Hz Adem'den bu yana süregelen İslam,
bilinçli inananları eliyle, yaşadığı tarihsel dönemlerde, Allah'tan gelen bilgiye dayanarak kendini yenileyen, Allah ile ahit yapan, Allah kaynaklı ahlakın şahidi mümin ve şehidi müslim olanlar eliyle,
toplumsal düzeni değiştiren, kendince bir toplum modeli kuran; sosyo siyasi şartları yeniden tanzim edip toplumsal modele uygun olarak İslami idareyi de teşkilatlandıran; varlıklar arası ilişkileri ahlaki sorumluluk ve adalet temelli kuran,
'İslamcılık' hiç bitmez; tarihsel dönemlerde İslamcılar denenler biter ama İslam, şartları yeniden düzenleyerek her daim ahitli ve ahlaklı İslamcıyı üretir..
Biten ne o zaman?
Allah kaynaklı ahdini ve ahlakını değiştirip seküler bilgi ve seküler toplum kaynaklı toplumsal 'sözleşme' ve değişken 'etiği' dinileştiren 'İslamcı'dır. Bu İslamcı için günümüzde din, kişisel bir tercih, vicdani bir kabul, bireysel bir ahlak ve ibadettir; özel alana mahsus olup kamusal alana müdahil olmayandır.
Biten İslamcı, yaşadığı şartları veri kabul etmiş, şartlara uygun düşünüşü ve yaşayışı dinileştirmiş; yalnızca politik 'kazanım' ve iktidar hesabı güden fakat, dünya görüşü itibarıyla siyasi idare, toplum yapısı ve insan tipiyle alakalı bir meselesi kalmamış; doğa ve içindekilerle kuracağı münasebette sadece kar güdüsü ve egemenlik peşinde koşan İslamcıdır. Bu türlüsü de tarihin her devresinde görülmüştür..
Aslında soru, İslamın nasıl anlaşıldığıyla doğrudan irtibatlı olarak cevaplanmalıdır: İslam nedir; bu dünya hayatında niye vardır; varlık sebebini İslamcı olarak kuran insan tipi bu bilinciyle İslam'dan ne umar? İslamcının İslama ihtiyacı var mıdır?
Herkesin cevabı dini telakkisini yansıtacaktır şüphesiz.

*
Abdulaziz Tantik - Facebook Profilinden Alıntı 18.02.2020):

İslamcılığın bittiği, siyasal İslam'ın iflas ettiği teranneleri yaklaşık doksanlardan beri söyleniyor. Demek ki hala İslamcılık ve siyasal islam potansiyel bir güç ve muhalif olarak önemini koruyor.
Kendisi tükenmiş dünyanın anlamı olacak islamcılığın inadına gündem olması ve düşünce dünyasını aydınlatması şarttır...
Gelecekte bir anlam arayışı olacaksa yegane imkan sadece islamcılığa aittir...
İslamcılığa her saldırı gücünü artırırken sahiciliğini de besleyecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...