20 Ocak 2021 Çarşamba

Siyasal İslam'ı, Peygamber Dönemi Üzerinden Değerlendirme Denemesi

        Siyasal İslam konusunda


şöyle bir düşünce oluştu zihnimde:

         Şayet peygamberimizin hayatında siyasallık konusunda ilgisizlik olsaydı, Medine'ye gittiği zaman ve orda kral olacak olan Abdullah b. Ubey'e:

- Kardaş biz medine'ye namaz kılmaya, oruç tutmaya geldik, sen kral olacakmışsın, olabilirsin bizce sorun değil, bizim önceliğimiz tesbih, takke, kabir azabı, şefaat, teolojik meseleler, tartışmalar falan demesi gerekmez miydi?

  Bunu dedikten sonra bu kadar güvenlik sorunu yaşama zemini üretip savaşlar yaşayacağına yönetimlerle uzlaşma sağlayıp hangi yönetim ne kadar izin verirse İslam'ı yaşamaya çalışsalardı olmaz mıydı?

    Böyle mi düşünelim? Sizce bu sağlıklı bir düşünce mi? Peygamberimiz kendi zamanının güçlerine teslim mi olmuştu? Onların izin vereceği kadar İslam yaşansa yeterli olmaz mıydı?
Bence bunları düşündükten sonra Siyasal İslam'ı yeniden değerlendirelim.

    Bu gibi kavramsallaştırmalar zaman içerisinden ortaya çıkıyor ve bizler de kullanıyoruz ama asıl gerçek şu ki, İslam, bütüncül bir nizamdır. Sİyasal'ı ayrı, ibadeti ayrı, muamelatı ayrı değil ... İşte zamanların tüm güçleri parçalı İslam'dan değil, bütüncül İslam'dan rahatsızlar... Eğer gerçekten iman davası güdüyorsak buna dikkat edelim. Zamanın güçlerine karşı imana dayalı bir tavrımız olmalı
*

Bu soruları diğer peygamber kıssaları üzerinden de sorabiliriz. Dİğer peygamberlerimizde zamanın güçlerine karşı tavır aldıkları için zorluklarla karşılaştılar. Gelene ağam gidene paşam demediler. Allah'In sözünü dile getirme pahasına çileler çektiler. Elbette bunu yaparken barışçıl ve ıslah vizyonlarından ödün vermediler. Onların gayesi kaos ve çatışma değil zira.

Evet bugün Nebiler yok hayatımızda. Siyasal İslam'ı yahut genel olarak İslam'ı pratize edenler Müslümanım diyen insanlardır. Eğer bir hata varsa, bir sorun varsa biz Müslümanlardadır. Yoksa bütüncül İslam algısında değildir. Hem zaten müslümanların İslam algısı bölük pörçük olduğu için doğal olarak "siyasal islam" terkibi de ortaya çıktı. Yoksa biz müslümanın zihninde böyle bir ayrım yok, olmamalı.

Siyasal İslam sahi ne demek?

Veya ulema demek, sadece akademik ve ilmi tartışma üretenler mi demek?

Vesselam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...