25 Ocak 2021 Pazartesi

Deprem İlahi İkaz Mı?

        İlahi vahyi okuyanlar, her deprem olayını ilahi helak olarak okumaz, okumaz ama ilahi hatırlatma olarak okuyabilir, bunda niye bir sakınca olsun. Rabbimiz her şekilde bize hatırlatma yapıyor, kainat ayetleriyle.

        Zaten bizzat yaşayanlar çok derin sorgulamalara giriyor. Ancak vahiy almış gibi bir edayla "bu toplum bunu haketti" diyemez. Bizim haddimiz değil.

        Geçmişteki ilahi helakları bize bildiren Allahu Teala'dır. Ha, bazı toplumların başına gelenleri o toplumu tanıyan ve bilenler indî görüşleriyle yorum yapabilirler ama mutlak olarak kesin birdil konuşmaları hata olur.
        İlahi helak, sadece ve sadece deprem olarak kendini göstermediği için her depremi ilahi helak olarak yorumlamak zorunda değiliz. Dediğim gibi birilerinin söylemesine gerek yok zaten, depremi yaşayan gereken uyarıyı alıyor.

         Bununla birlikte geçmişte helak edilen kavimlerin olduğu da ilahi bir gerçek. Yani bildirilen helak olayları doğadaki olaylar üzerinden gerçekleşti. Bunu da hiçbir iman ehli inkar etmemeli.
        Biz deprem konusunda elimizden gelen tedbir, sağlamlık konusunda çabayı göstermeliyiz. Asıl mesele bu. Buna atıf yapmalıyız. Müteahhitlerin, belediyelerin bu meselede hedefe alınması son derece normal.

        Bununla birlikte depremler kıyamet ayetlerinin de birer küçük tefsiri olabilir. Ne kadar sağlam olsa da baş edilemeyecek belalar gelebilir. Bu konuda dengeli ve mutedil olmak gerek.         Yüce Rabbimiz, kudreti elinde tutan Hayy ve Kayyum bir ilahtır ve tektir. O kendi hikmeti gereği kullarına bu dünyada da azab vereceğini bildiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder






Öne Çıkan Yayın

RAB NE DEMEKTİR? MUSA PEYGAMBER CEVAPLIYOR:

__ Kimmiş bakayım sizin Rabbiniz ey Musa? __ Bizim Rabbimiz her şeyin YARATIŞINI (helqehu) takdir edip, sonra da yaratılış AMACINA (heda) y...